Trianon 100 – a könyv

Az emlékhely tervezésével szeretnénk kilépni abból a „helyszíni dimenzióból” miszerint ez az emlékmű csak a Hargita téren létezik. Emlékhely apropóján különösen, hogy ez az esemény 100. évfordulóján lesz felavatva az emlékmű témáját egy könyv formájában folytatnánk. Ezzel az emlékművet eljuttatnák az emberek nappalijába, egyúttal a történelmi emlékezetet is, kihasználva azt, hogy egy könyv terjedelme sokkal gazdagabban bemutathatja a témát, kérdéseket, félreértéseket tisztázhat a Hargita téri látványt kiegészítve.
Az emlékmű egyedi, a tradíciót is őrző látványa, interaktivitása mellett azon is gondolkoztunk, hogy a látogakat miként tudnánk tartalmasabban és maradandóbban elmélyíteni. A látogatók sétálnak az oszlopok között , látják a legalapvetőbb információkat, de az élményen, az impresszión túl több nem marad meg bennük. Ezért gondoltunk arra, hogy szerkesztenénk egy olyan kiadvány, egy könyvet, amely a széles közönség számára, közérthető fogalmazással mutatja be a Trianon elő Magyarországot.
Ebben elsőként – rövid történelmi áttekintés keretében – felvázolnánk és pontosítanánk, hogy miként nézne ki az ország az első világháborút megelőző időkig. Másrészt a Kárpát-medence régióinak minden egyes vármegyéjét bemutatnánk:
64 történet, 64 természeti kincs, 64 neves művész, vagy történelmi személyiség, 64 család, kiknek helyi története, tettei gazdagítják a magyarság múltját. Így tudnánk kiteljesíteni a Hargita téren álló emlékhelyet.
Példaként említhetjük Abaúj-Torna vármegyét, melynek jeles történelmi családja a Rákóczi família, kiknek fontos birtokai volt itt . A vármegye központjában, Kassán áll a felvidéki gótika talán legfontosabb alkotása, a Szent Erzsébet dóm. S szintén a városhoz köthető akár Bocskai István, akár Márai Sándor. De innen származnak a híres tokaji borok, a gönci hordó, vagy a Hollóházi kerámia. Minden vármegyében található ezekhez hasonló lokális érdekesség, amely mégis szerves része a kárpát-medencei magyarság ezer éves történetének.

A könyvet letölthető formában hamarosan elhelyezzük az oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük